Το γραφείο γενικού τουρισμού KRITI PLIMAKIS TRAVEL ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Πλυμάκη (1894-1984) το 1946 στο Ρέθυμνο και αρχικά είχε την κατοχυρωμένη ονομασία «ΚΡΗΤΗ». Στα Χανιά μεταφέρθηκε το 1949.
Στο σημερινό του χώρο στεγάζεται από το 1971.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Την μεταπολεμική εποχή που δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα τα ταξίδια αναψυχής και ο τουρισμός γενικά, υπήρχε μία έξαρση στον τομέα της μετανάστευσης. Πολλοί άνθρωποι, εξουθενωμένοι από την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, επιζητούσαν να μεταναστεύσουν για να φτιάξουν αλλού μία καλύτερη ζωή. Τα γραφεία τότε χρειαζόταν δύο άδειες. Μία από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού και μία από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις ‘μεταναστευτικές εργασίες’. Οι άδειες αυτές για να ισχύουν έπρεπε να δημοσιευθούν πρώτα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εκατοντάδες Κρητικοί, ιδίως από την ύπαιθρο, έφταναν τότε στο γραφείο «ΚΡΗΤΗ» για να εξυπηρετηθούν στην πραγματοποίηση των ονείρων τους, την μετανάστευση στην Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Ροδεσία, Βενεζουέλα, Αργεντινή και άλλες χώρες. Ιδίως με το νόμο που είχε ψηφίσει η Αμερικανική Γερουσία περί πολεμοπαθών, μπορούσαν, όσοι απέδειχναν ότι είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο, να εγκατασταθούν εκεί μετά από διατυπώσεις που κρατούσαν δύο χρόνια περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονταν ασύστολη εκμετάλλευση του πόθου των υποψηφίων μεταναστών από γραφεία που θησαύρισαν, αλλά ο Γεώργιος Πλυμάκης βοήθησε εκατοντάδες ανθρώπους, πολλές φορές εντελώς δωρεάν. Όταν ερχόταν η ώρα για να αναχωρήσουν μετανάστες, που δεν είχαν τα λίγα χρήματα της αμοιβής που ζητούσε ο Πλυμάκης για την επί δύο χρόνια εξυπηρέτηση, εκείνος τους παρέδιδε τα χαρτιά τους απλώς με τη διαβεβαίωσή τους ότι όταν εργασθούν θα τα αποστείλουν.
Επίσης πολλοί συμπατριώτες αναχώρησαν με τη μεσολάβηση της ΔΕΜΕ (Διακυβερνητική Επιτροπή Μεταναστεύσεων Ελλάδος) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Στο έπος αυτό της μετανάστευσης το γραφείο KRITI PLIMAKIS TRAVEL έδωσε τη μάχη του με μοναδική εξυπηρέτηση και με μηδαμινή, πολλές φορές, απολαβή.
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το γραφείο εργάσθηκε πρώτα σαν αντιπρόσωπος του μεγαλύτερου και αρχαιότερου τότε Ελληνικού γραφείου, των αδελφών Καραγιαννίδη, και για ένα διάστημα με το ‘Peters Tours’ και το ‘Φάρος’. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, καθώς και στα επόμενα, πρακτόρευσε πλοία των διαφόρων συγκοινωνιών από Κρήτη για Πειραιά, όπως το πλοίο «Καδιώ» της εταιρίας Σιγάλα στο Ρέθυμνο και τα πλοία της Κρητικής Ατμοπλοίας (πρώτης Κρητικής ναυτιλιακής εταιρίας που όμως δεν πήγε τελικά καλά) και είχε την συμπρακτόρευση των πρώτων Φέρυ Μπώτ στην Κρήτη της εταιρίας Ευθυμιάδη. Πρακτόρευσε για την δυτική Κρήτη για χρόνια την Karageorgis Lines και την ΕΛΛΜΕΣ, ναυτιλιακές εταιρίες στις γραμμές Ιταλίας.
Συνεργάστηκε με τις πρώτες αεροπορικές εταιρίες στην Ελλάδα, την ΕΛΛΑΣ και την ΤΑΕ, και μετά με την Ολυμπιακή του Ωνάση και από πολύ νωρίς έγινε δεκτό σαν μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Αεροπορικών Εταιριών (ΙΑΤΑ).
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ
Ο ιδρυτής του γραφείου Γεώργιος Ι. Πλυμάκης, με τις πρωτοποριακές για την εποχή εκείνη ιδέες του και με την έντονη δραστηριότητα του προσέφερε πολλά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού στον τόπο.
Το 1920 ίδρυσε την πρώτη Εμπορική Ακαδημία. Το πρώτο οικονομικό, εμπορικό και λογιστικό φροντιστήριο στην Κρήτη και από τα πρώτα στην Ελλάδα, με παραρτήματα στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και την Κίσσαμο. Στην ακαδημία αυτή φοίτησαν δεκάδες μετέπειτα στελέχη της οικονομικής ζωής της Κρήτης.
Το 1927 εξέδωσε το πρώτο οικονομικό περιοδικό στην Κρήτη ,και ίσως στην Ελλάδα, με τίτλο «Το ΕΜΠΟΡΙΟΝ» που κάλυπτε θέματα οικονομίας, εμπορίου, λογιστικής, κλπ.
Το 1935 κλήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της τότε Τράπεζας Κρήτης να αναλάβει την διοίκησή της για να την σώσει από την κατάρρευση, πράγμα που επέτυχε απόλυτα.
Αμέσως μετά την Γερμανική κατοχή ίδρυσε την ΚΕΓΕ (Κρητική Εταιρία Γεν. Επιχειρήσεων) που αναλάμβανε την προώθηση διαφόρων προϊόντων και αντιπροσωπείες και με παράρτημα το Τουριστικό και Μεταναστευτικό γραφείο «Κρήτη». Την εταιρία αυτή διαδέχθηκε η Παγκρήτια Ανώνυμη Τουριστική Εταιρία «ΚΡΗΤΗ» και μετά πλέον η ιδιωτική επιχείρηση του γραφείου του.
Τον Ιούλιο του 1948 η κεντρική διοίκηση της Αθήνας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τον όρισε ως γραμματέα του παραρτήματος Κρήτης και τον ίδιο μήνα σαν αντιπρόσωπο στην Κρήτη του Ελληνοαμερικανικού Επιμορφωτικού Ινστιτούτου, του πρώτου οργανισμού στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας.
Από το 1947 στο Ρέθυμνο εργάσθηκε για να δώσει στους Κρητικούς να καταλάβουν την σημασία του Τουρισμού.
Αρχές του 1951 ξεκίνησε την προσπάθεια της για πρώτη φορά έκδοσης Παγκρήτιου τουριστικού οδηγού. Οι Νομαρχίες της Κρήτης, οι Εκκλησιαστικές αρχές και πολλές υπηρεσίες με εγκυκλίους τους εντέλλονταν, προς τους σχετικούς με αυτές, να δώσουν κάθε πληροφορία και διευκόλυνση για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου για την προβολή της Κρήτης.
Το 1951 ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Κρήτη την προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης μιας περιοχής (περιοχή Προφήτη Ηλία Χανίων) με πρότυπα και προοπτικές άγνωστα τελείως ως τότε. Ήλθε σε επαφή με επιχειρηματίες και υπηρεσίες και υπέβαλλε δεκάδες αναφορές, σχέδια κ.λ.π. προς τον ΕΟΤ και κεφαλαιούχους ομογενείς της Αμερικής και ο τότε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Σοφοκλής Βενιζέλος, αγκάλιασε το θέμα με ενδιαφέρον. Για το ίδιο θέμα το 1957 επαναλαμβάνει τις προσπάθειες για ίδρυση εταιρίας με Ελληνοαμερικάνους και έρχεται σε συνεννοήσεις με τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Βλέποντας πολύ μακριά, όταν ελάχιστοι είχαν καταλάβει την αξία του τουρισμού σαν πηγή εισοδήματος, δημοσίευσε δεκάδες άρθρα στις εφημερίδες όλης της Κρήτης και πραγματοποίησε σχετικές διαλέξεις για την «βιομηχανία των ξένων» όπως ονόμαζε τον τουρισμό.
Τον Απρίλιο του 1957 είχε την ιδέα και οργάνωσε την Τουριστική Εβδομάδα κατά την οποία κυκλοφόρησε φυλλάδια και φεϊγ βολάν με οδηγίες για μια καλύτερη τουριστική προβολή του τόπου και ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης στους ανθρώπους του. Τις ίδιες οδηγίες και προτροπές υιοθέτησε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και επανατύπωσε σε φυλλάδια η τουριστική αστυνομία Χανίων.
Η ομιλία του στις 21/7/1957 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, που δημοσιεύθηκε στις Κρητικές εφημερίδες, θα μείνει μνημειώδης για τις πρωτοποριακές ιδέες και κατευθύνσεις που δικαιώθηκαν πλήρως μετά από δεκαετίες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ Γ. ΠΛΥΜΑΚΗΣ
Γιος του Γεώργιου Πλυμάκη, δούλεψε σκληρά από το 1946 και για 50 χρόνια στο γραφείο KRITI PLIMAKIS TRAVEL με ζήλο, εντιμότητα και υπευθυνότητα.
Ακούραστος ερευνητής, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει με τις γνώσεις και την έντονα δημιουργική του παρουσία στην ανάδειξη, αξιοποίηση και προστασία του τόπου μας.
Διορισμένος από το Υπουργείο Γεωργίας σαν άμισθος επόπτης πρασίνου στο Δασαρχείο Χανίων από το 1972, τιμής ένεκεν για την προσφορά του στην Χανιώτικη φύση και το φαράγγι της Σαμαριάς.
Συνιδρυτής της σπηλαιολογικής Ομάδας Χανίων (1955) και της πρώτης χιονοδρομικής κίνησης στην Κρήτη (1955).
Μέλος της Ενώσεως Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος και της Διεθνούς Ενώσεως FIJET από το 1980.
Τα τελευταία 50 χρόνια έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα και σημειώματα στον τοπικό τύπο και περιοδικά της Κρήτης για την φύση του νησιού, τα βουνά, τα φαράγγια και τα σπήλαια, αλά και θέματα άλλα του τόπου καθώς και για τον τουρισμό.
Υποκινούμενος από την αγάπη του για τον τόπο και το αστείρευτο δημιουργικό του πνεύμα έχει κάνει πολλές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης και έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία διακρίνονται για το μοναδικό τους περιεχόμενο και την πληρότητά τους.